Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
10:00:27, 09 Wrzesień '10
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
Strona Główna Wolnej Republiki Morvan
Dziennik Praw
- zbiór aktów prawnych
Morbhan Aralt
- główna agencja prasowa WRM
Instytut Historii Morvan
- uczelnia wyższa
2036
wiadomości w
177
wątkach, wysłane przez
45
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
Mormon
Oficjalne forum Wolnej Republiki Morvan
Administracja forum
Powitania & Nieobecności
(Moderator:
Melanie O'Rhada
)
God dag morbhansk nasjon!
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
]
2
Autor
Wątek: God dag morbhansk nasjon! (Przeczytany 326 razy)
Einar
Imigrant
God dag morbhansk nasjon!
«
:
16:08:29, 01 Luty '10 »
Witam wszystkich!
Jestem Einar Bjørn Olavsen, przybywam z Nordii w celach turystycznych. Morvan od dawna wzbudzał moje zainteresowanie (i chęć odwiedzin), mimo że kultury celtyckiej nie miałem nigdy przyjemności bliżej poznać
W końcu się zdecydowałem i jestem
«
Ostatnia zmiana: 23:12:56, 01 Luty '10 wysłane przez Einar
»
Einar I Bjørn
z woli Narodu król Nordii
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
Odp: God dag morvansk nasjon!
«
Odpowiedz #1 :
22:35:36, 01 Luty '10 »
Witamy serdecznie! Mamy nadzieję, że morwańska kultura się Waszej Królewskiej Mości spodoba :-)
Drobna uwaga językowa - "Morvan" jest specyficzną formą gaelickiej nazwy Morbhan, charakterystyczną jedynie dla języka polskiego. W innych językach (angielski itp.) konsekwentnie stosuje się wersję z "bh" ;-)
(-) Michał O'Rhada, Earl Nortmarta
Zaiste, wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazywać sprawiedliwością.
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
Odp: God dag morvansk nasjon!
«
Odpowiedz #2 :
23:12:39, 01 Luty '10 »
A jak to się wymawia te "bh" tak jak się czyta? Bo znając polskie możliwości wątpię by Morvan czytało się jak Morbhan, a zawsze mnie zastanawiała wymowa tej nazwy
Einar I Bjørn
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
Odp: God dag morbhansk nasjon!
«
Odpowiedz #3 :
08:33:34, 02 Luty '10 »
Cóż, w języku polskim Morvan wymawia się [
morwan
] ;-) Jeżeli chodzi o wymowę nazwy gaelickiej, to gdyby korzystać z zasad realnego języka irlandzkiego-gaelickiego, należałoby to czytać jako [
morłan
]. Jeżeli chodzi o język morwański - wszystko zależy od rejonu, ze względu na cztery dominujące dialekty. W dialekcie mór ("wielkim"), który jest dominujący na północy kraju (i zwyczaj używany jako oficjalny), wymowa to [
morban
], identycznie w dialekcie beag ("małym") z południowego wschodu, w dialekcie híleant ("górskim") wymowa jest zbliżona do irlandzkiej ([
morbłan
]), a w dialekcie farraigh ("morskim"), używanym w Cósta Óir, mamy charakterystyczną pełną wymowę litery h - [
morbhan
].
Poza nazwą państwa, regionalizmy można też łatwo zauważyć na podstawie powszechnie używnego słowa "witaj" - "failte". W dialekcie mór - [
fajte
], w dialekcie beag [
fojte
], w dialekcie hileant [
folcze
], a w dialekcie farraigh - [
fojthe
]. W tym ostatnim h występuje też w regionalnej formie zapisu (failthe).
Mm nadzieję, że rozjaśniłem pewne podstawy wymowy. Jeżeli są jeszcze jakieś pytania - służę swoją wiedzą :-)
Zaiste, wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazywać sprawiedliwością.
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #4 :
11:47:47, 02 Luty '10 »
Jeżeli chodzi o język morwański - wszystko zależy od rejonu, ze względu na cztery dominujące dialekty. W dialekcie mór ("wielkim"), który jest dominujący na północy kraju (i zwyczaj używany jako oficjalny), wymowa to [morban],
Czyli nawet dobrze trafiłem z tą wymową
Mam pytanie odnośnie samego języka.
Na stronie jest napisane, że morvański to uproszczony język z gr. gaelickich. Na jakiej zasadzie to działa? Czy uproszczenie polega na tym co ja mam zamiar zrobić z nordyjskim (uproszczone zasady gramatyczne norweskiego i zmienione brzmienie części wyrazów), czy może jest uproszczony w jakiś inny sposób?
Einar I Bjørn
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
«
Odpowiedz #5 :
13:56:05, 02 Luty '10 »
Cytat: Einar 11:47:47, 02 Luty '10
Mam pytanie odnośnie samego języka. Na stronie jest napisane, że morvański to uproszczony język z gr. gaelickich. Na jakiej zasadzie to działa? Czy uproszczenie polega na tym co ja mam zamiar zrobić z nordyjskim (uproszczone zasady gramatyczne norweskiego i zmienione brzmienie części wyrazów), czy może jest uproszczony w jakiś inny sposób?
Cóż - informacja o "uproszczonym języku" jest uproszczona ;-) Chodzi generalnie o to, że język morwański posiada własną, całkowicie autorską gramatykę, która jest łatwiejsza do opanowania niż ta gaelicka. To właśnie miałem na myśli, pisząc tą informację. O ile sam "słownik" jest gaelicki, (z pewnymi zmianami), o tyle gramatyka nie ma nic wspólnego z językiem irlandzkim i dla Irlandczyka ten język, choć złożony ze znanych bądź znajomych słów, byłby bełkotem ;-). Co do wymowy - nie mamy nawet ustalonych zasad, bo język jest w trakcie rozwoju - tak samo gramatyka jest opisana tylko na podstawowym poziomie.
A jeżeli chodzi o wasz język, nordyjski - pozwolę sobie polecić Waszej Królewskiej Mości informacje dotyczące języków brugijskich, z których Svaraltursk oparty jest na właśnie norweskim - duńskim, a brugijski - na germańskich w ogóle. Z tego co mi wiadomo, są to języki nawet bardziej dopracowane niż morwański. Informacje na ten temat można znaleźć na Micropedii (
http://micropedia.wikia.com/wiki/Svaraltursk
,
http://micropedia.wikia.com/wiki/J%C4%99zyk_brugijsk
i) oraz, jak sądzę, na stronach Zjednoczonego Królestwa Brugii (
http://www.brugia.org
). Być może te informacje będą pomocne przy tworzeniu języka nordyjskiego.
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #6 :
15:10:36, 02 Luty '10 »
Dziękuję za linki, kiedyś się już z nimi zapoznałem i muszę przyznać, że te języki są dość ciekawe. Aczkolwiek ja planuje coś w stylu waszego języka, czyli:
Wiele słów brzmiących identycznie jak norweskie, szwedzkie lub w jakiś sposób zniekształcone by brzmiały inaczej, ale gramatyka będzie uproszczoną gramatyką norweską z dodatkiem paru moich pomysłów
Bo szczerze mówiąc, mimo że dopiero uczę się norweskiego, to jest parę rzeczy, których nie chciałbym uczyć się jeszcze raz w innym języku
Einar I Bjørn
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
«
Odpowiedz #7 :
16:10:30, 02 Luty '10 »
Rozumiem, życzę powodzenia :-)
Jeszcze dodam (co sam właśnie zaobserwowałem), że mimo zmiany gramatyki, język morwański ma typowy dla języków gaelickich szyk morfemów i wyrazów - typu VSO, czyli Orzeczenie - Podmiot - Dopełnienie (tj. Zjadłem Ja Jabłko, w odróżnieniu np. od polskiego SVO - Ja zjadłem jabłko). Co ciekawe, nie sposób odkryć, czy jest to układ zachowany z orginalnego języka gaelickiego, czy też zaczerpnięty (jak reszta gramatyki) z języka acjańskiego (co jest możliwe, gdyż języki prasemickie, z których prawdopodobnie wywodził się acjański, również miały układ VSO, ma go do tej pory m.in. arabski).
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #8 :
16:30:39, 02 Luty '10 »
A czy jest gdzieś możliwość bliższego poznania waszego języka? Jakiś kurs, zasady pisowni?
Bo z chęcią bym zapoznał się z morvańskim bliżej
Einar I Bjørn
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
«
Odpowiedz #9 :
19:12:06, 02 Luty '10 »
Odsyłam do do Instytutu Historii Morvan -
http://www.ihm.morbhan.org
. Materiałów nie ma dużo - bo jest tylko krótki, podstawowy (i nie do końca dopracowany ;-) ) kurs z zasadami gramatyki i skromny słowniczek. Jak można na forum zauważyć, zacząłem dyskusję naukową, aby nieco dopracować i rozbudować te zasoby, do czego m.in. zainspirowała mnie rozmowa z Waszą Królewską Mością :-) Mam już pewien plan na rozwinięcie kierunku filologii morwańskiej, ale na to potrzeba czasu, a aktualnie sesja mi go zbyt wiele nie pozostawia ;-)
P.S. Polecam
http://morbhan.org/forum/index.php?topic=15.0
. Tak na przyszłość ;-)
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #10 :
20:56:35, 02 Luty '10 »
Dziękuję
Widzę, że ta dyskusja nie tylko mnie motywuje do działania w kwestii kultury narodowej
Einar I Bjørn
Melanie O'Rhada
Lord Protektor
Bojownik o wolność
«
Odpowiedz #11 :
01:21:40, 04 Luty '10 »
Cytat: Einar 15:10:36, 02 Luty '10
Bo szczerze mówiąc, mimo że dopiero uczę się norweskiego, to jest parę rzeczy, których nie chciałbym uczyć się jeszcze raz w innym języku
O czym Pan mówi, jeśli mogę prosić o rozwinięcie?
Dla mnie podstawowym problemem języków mikronacyjnych jest to, że ich nauka może być praco i czasochłonna, a nie przynieść zadowalających rezultatów, bo akurat tego łatwo się nie przeniesie na "real". Oczywiscie, zapeleńcy mogą się zacząć uczyć irlandzkiego czy norweskiego pod wpływem takich v-języków. Ja osobiście mam problem ze znalezieniem motywacji do morwańskiego ze względu na powyższą nieprzydatność codzienną. Chętnie bym podstawy irlandzkiego poznała, ale robienie tego na własną rękę to karkołomne zadanie, a zrobiłam kiedyś ogromne podejście. Dla mnie bez gramatyki nie ma szans na naukę jakiegokolwiek języka, po poznaniu podstawowego słownictwa najchętniej poznałabym od razu całą gramatykę i w oparciu o nią rozwijała dalej słownictwo. Zrobiłam podejście do Connachtu, ze względu na jego niezłe opracowanie w sieci (brak było wtedy w Polsce typowych książek do nauki), co było efektem rzekomej "standardowości" i mniejszej zawiłości niż inne dialekty. Niestety, ale gramatycznie okazało się to nie do przebrnięcia bez nauczyciela, zwłaszcza że materiały miałam po angielsku, który wtedy dopiero zaczynałam się uczyć. A nawet teraz, kiedy już swobodniej korzystam z takich materiałów, mam lekki problem ze słownictwem lingwistycznym, które dotyczy pojęć niewystępujących w naszym języku, a ze względu na niepopularność języka po prostu nieprzetłumaczalne. A nie ma, niestety po raz kolejny, lektoratów z gaelickiego
Z norweskim jest jednak lepiej bo i nieźle jest opracowany w polskojęzycznym wydawnictwie i lektoraty są
(-)
Melanie O'Rhada
Lady Protektor WRM
Earl Shannon
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #12 :
12:39:50, 04 Luty '10 »
Chodzi mi np. o te wszystkie zaimki (bo ten dział podręcznika akurat już przerobiłem
, np. to, że część z nich się powtarza, np.
- det jako 'ono', den jako 'on, ona', ale również det (je, jego, jemu, nim) i den (jego, jemu, nim, jej itd.) czy też den (tamten, tamta, ten, ta) i det (tamto, to). Co prawda to tylko kwestia zapamiętania, ale jednak na początku się to wszystko miesza
- trochę mylące jest też kilka słówek pytających a znaczących ot samo, jak: hvem sin, hvems, hvis - co prawa dwa ostatnie są opatrzone poradą 'rzadko używane', ale jednak trzeba zapamiętać czym się różni użycie jednego od drugiego
- no i cały czas nie mogę pojąć zaimków nieokreślonych man i en, od czego zależy ich użycie w takiej a nie innej formie
Co prawda podręcznik 'Troll 1' tłumaczy to wszystko dość dobrze, ale to jest sama gramatyka, a słownik internetowy nie ma wszystkich potrzebnych mi wyrazów. Muszę kupić zwykły, książkowy, może coś pomoże, chociaż przy zaimku nieokreślonym mam problemy nawet jak rozumiem zdanie
A co do języków mikronacyjnych - dlatego zależy mi na ich uproszczeniu, by nauka kilku podstawowych zdań nie stanowiła problemu
Einar I Bjørn
Michał O'Rhada
Obywatele
Superterrorysta
«
Odpowiedz #13 :
22:02:30, 04 Luty '10 »
A co do języków mikronacyjnych - dlatego zależy mi na ich uproszczeniu, by nauka kilku podstawowych zdań nie stanowiła problemu
Cóż, podstawowych zdań można się nauczyć na pamięć, nie znając zasad języka - na zasadzie takiej, jak wielu polakó zna kilka paremii łacińskich, nie znając łaciny. Natomiast nie powinniśmy przesadzać z upraszczaniem języka, aby nie stracił on wiarygodności.
Vysygota z Corvo
Einar
Imigrant
«
Odpowiedz #14 :
22:37:28, 04 Luty '10 »
Oczywiście, ale idealnym rozwiązaniem jest język prosty w budowie i 'obsłudze' a jednocześnie, jak Pan to określił, wiarygodny.
Einar I Bjørn
Strony:
[
1
]
2
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Administracja forum
=> FAQ i Pytania
=> Powitania & Nieobecności
=> Ogłoszenia dot. forum
=> Strona internetowa
Władze
=> Kancelaria Lady Protektor
=> Parlament
===> Parlament Kadłubowy I Kadencji
=> Tajna Rada
=> Trybunał Republiki
===> Wnioski
=> Dyplomacja
===> Ambasady
=====> Mandragorat Wandystanu
=====> Wolna Republika Winktown
Terytoria
=> Metropolia
===> Hrabstwo Feargus
===> Hrabstwo Shannon
===> Hrabstwo Nortmarta
===> Hrabstwo Cósta Óir
=> Wspólnota Morwańska
===> Związek Kukryjski
===> Baliwat Razurski
Instytucje
=> Biuro Pracy
===> Administracja Państwowa
===> Wojsko
===> Hrabstwa
===> Podmioty prywatne
=> Morbhan Poblachta Arm
=> Instytut Historii Morvan
=> Wolna Gildia Heraldyczna
Organizacje
=> Klany
=> Partie i organizacje polityczne
===> Ruch Narodowy
=> Media
=> Inne organizacje
===> Towarzystwo Naukowo - Badawcze Wspólnoty Morwańskiej
Dyskusje
=> Wydarzenia
=> Polityka
=> Kultura i nauka
=> Sport
===> Aontas Peig Morbhannaigh
=> Offtopic
Archiwum
=> Archiwum Parlamentarne
===> Tymczasowy Parlament Kadłubowy (5-14 października 2009)
===> Archiwum ROR (do 5 października 2009)
=> Archiwum dyskusji
Ładowanie...