Oficjalne forum Wolnej Republiki Morvan
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
09:36:28, 09 Wrzesień '10

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
  • Strona Główna Wolnej Republiki Morvan
  • Dziennik Praw - zbiór aktów prawnych
  • Morbhan Aralt - główna agencja prasowa WRM
  • Instytut Historii Morvan - uczelnia wyższa
  • 2036 wiadomości w 177 wątkach, wysłane przez 45 użytkowników
    Najnowszy użytkownik: Mormon
    * Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
    +  Oficjalne forum Wolnej Republiki Morvan
    |-+  Władze
    | |-+  Parlament
    | | |-+  Parlament Kadłubowy I Kadencji (Moderatorzy: Michał O'Rhada, adm. Jakub O'Rhada, Martin Jakub O'Callaghan, Melanie O'Rhada)
    | | | |-+  Głównodowodzący - prośba o wyrażenie opinii
    « poprzedni następny »
    Strony: [1] Do dołu Drukuj
    Autor Wątek: Głównodowodzący - prośba o wyrażenie opinii  (Przeczytany 214 razy)
    Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« : 03:13:39, 09 Luty '10 »

Failthe!

Na podstawie art. 7 ust. 1 Trójaktu o obronie Republiki, zwracam się z prośbą o wyrażenie opinii w sprawie powołania na to stanowisko Jakuba hrabiego O'Rhadę. Kompetencje wojskowe hrabiego są nam powszechnie znane. Proszę zatem o wzięcie udziału w głosowaniu - głosujemy ZA bądź PRZECIW, dopuszczone wstrzymanie się od głosu. W związku z konfliktem interesów, rezygnuję z możliwości oddania głosu. Głosowanie potrwa 7 dni. Jeśli po tym czasie Parlament nie wyrazi swojej opinii, powołam Głównodowodzącego.

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    adm. Jakub O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #1 : 12:03:06, 09 Luty '10 »

Nie wiem, czy wypada zachwalać własną kandydaturę, ale sądzę, że jestem jak narazie jedynym kandydatem na to stanowisko, a poza tym, znam się na wojsku i staram się coś w jego kierunku robić.

Jestem więc ZA.

adm. Jakub O'Rhada hrabia O'Rhada, Lord Admirał, Lord Gubernator, Cenzor Trybunału Republiki, earl Cósta Óir.
    Michał O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Superterrorysta
    **

« Odpowiedz #2 : 18:40:18, 09 Luty '10 »

Również oddaję głos ZA. Nie ma osoby równie doświadczonej i właściwej do objęcia tego stanowiska.

(-) Michał O'Rhada, Earl Nortmarta

Zaiste, wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazywać sprawiedliwością. Vysygota z Corvo
    Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #3 : 23:44:32, 09 Luty '10 »

Failthe!

Kwestia tego, że Lord jest obecnie jedynym możliwym kandydatem jest mało ważna. Istotne są kompetencje Lorda - płakać moglibyśmy wtedy, kiedy jedyną osobą możliwą do powołania byłby niekompetentny osioł.

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    adm. Jakub O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #4 : 19:50:55, 18 Luty '10 »

Cóż, cieszę się, że nie jestem niekompetentnym idiotą, ale cieszyłbym się jeszcze bardziej będąc formalnie Głównodowodzącym.  Uśmiech

adm. Jakub O'Rhada hrabia O'Rhada, Lord Admirał, Lord Gubernator, Cenzor Trybunału Republiki, earl Cósta Óir.
    Michał O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Superterrorysta
    **

« Odpowiedz #5 : 21:13:52, 18 Luty '10 »

Faktycznie, formalne powołanie się trochę opóźniło, mimo że Parlament opinię wyraził w terminie ;-)

(-) Michał O'Rhada, Earl Nortmarta

Zaiste, wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazywać sprawiedliwością. Vysygota z Corvo
    Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #6 : 00:50:21, 20 Luty '10 »

Faktycznie, formalne powołanie się trochę opóźniło, mimo że Parlament opinię wyraził w terminie ;-)

I tak i nie. Postanowienie już jakiś czas tkwi w Dzienniku Prawa: http://prawo.morbhan.org/?p=564 ale przyznaję, że nie ogłosiłam tego od razu na forum. Napisałam go już przy okazji odwoływania Taoiseacha, ale nie mogłam wtedy opublikować ze względu na to, że brakowało jeszcze jednego dnia do końca głosowania. Potem opublikowałam i nie zdążyłam już o tym napisać na forum.

Dodatkowo, pragnę zauważyć, że jedynie Parlament ma termin na wydanie opinii - mnie nie obowiązywało terminowe powołanie Mrugnięcie

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #7 : 00:51:33, 20 Luty '10 »

Failthe!

Jeszcze jedno: gratulacje dla Głównodowodzącego i proszę o odpowiedź na moją wiadomość sprzed kilkudziesięciu godz..

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    adm. Jakub O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #8 : 14:03:27, 20 Luty '10 »

Dziękuję za nominację, postaram się także możliwie najszybciej odp. Lady na wiadomość, oraz przedstawić Lady oraz Parlamentowi moje "expose" dot. obronności.

Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #9 : 15:51:44, 21 Luty '10 »

Failthe!

Mógł Lord jednak odpowiedzieć przed wysłaniem materiałów szkoleniowych.

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    adm. Jakub O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #10 : 14:18:49, 27 Luty '10 »

Jak zapowiedziałem, wygłaszam swoje "expose".

Najjaśniejsza Lady Protektor, Czcigodny Lordzie Taoiseachu, szanowni Parlamentarzyści!

Decyzją Lady Protektor, za pozytywną opinia Parlamentu, zostałem mianowany Głównodowodzącym. Nie ukrywajmy, iż jest to właściwie usankcjonowanie istniejącego stanu rzeczy. Ale pragnę tą nominację wykorzystać do przedstawienia mojej wizji Morbhan Navea i Morbhan Poblachta Arm.

Przede wszystkim, chcę podkreślić, iż Siły Zbrojne mają być siłami obronnymi, ale zdolnymi do operacji ofensywnych, ze szczególnym uwzględnieniem operacji łączonych z udziałem Marynarki i Armii. Jednakowoż, mimo istotnego znaczenia kolonii, pierwszym, i najważniejszym celem jest obrona terytorium macierzystego.
    Armia i Marynarka mają uniemożliwić potencjalnym agresorom fizyczne zlikwidowanie WRM poprzez zajęcie jej ziem. Tu najpoważniejszym przeciwnikiem jest na pewno Księstwo Sarmacji, wraz z ewentualnymi sojusznikami. Należy podkreślić, iż KS posiada nad nami przewagę w wielu wymiarach- od liczebności począwszy, poprzez większą gospodarkę i terytorium, a na liczniejszych sojusznikach skończywszy. WRM nie jest w stanie dorównać Sarmacji w sile wojsk lądowych, dlatego też  pragnę, aby instytucja Milicji Morwańskiej- powiązana z samorządami i regionami- stała się bardziej popularna. Idea jej polega na tym, aby obywatele którzy chcą bronić WRM, mogli to czynić bez wstępowania do armii regularnej. Milicja będzie szkolona przez krótki okres czasu (jeden milicjant będzie spędzał w jednostce ok. 2 tyg. rocznie), a mobilizowana w czasie wojny lub klęsk żywiołowych. Ochotników będziemy chcieli zachęcać do wstąpienia w jej szeregi poprzez współpracę z władzami lokalnymi i odpowiednią promocję medialną. Pozwoli  nam to wykorzystać wojowniczość morwańczyków i ich patriotyzm, bez zbytniej militaryzacji społeczeństwa. Zadaniem Milicji będzie uzupełnianie wojsk regularnych i kompensowanie przewagi wroga, a w czasie pokoju, spełnianie zadań policyjnych. W wypadku wojny z Sarmacją, naszym celem będzie powstrzymanie ofensywy wroga, poprzez wykorzystanie łańcucha fortec i trudnego terytorium, ewentualne izolowane natarcia miejscowe oraz utrzymanie kluczowych punktów terytorium WRM.

Wyjątkowo ważna jest także rola Morbhan Navea. Pamiętajmy, że choć WRM ma rozwinięty przemysł, to Morvan jest krajem dość zimnym i niezbyt żyznym. Dlatego też, większość żywności i niektórych surowców, musimy importować z zagranicy, jedyną zaś droga handlu, wobec wrogiej postawy KS, jest morze. W chwili obecnej, w wypadku pełnej morskiej blokady, przez jakiekolwiek państwo, WRM jest w stanie przetrwać ok. pół roku, i to przy zachowaniu drakońskich zasad reglamentacji żywności, paliwa i innych deficytowych surowców. Po sześciu miesiącach staniemy w obliczu głodu, który zmusi nas do kapitulacji lub rozpoczęcia negocjacji pokojowych. Wobec tych faktów, Morbhan Navea staje się kluczową bronią naszego państwa. Ważniejszą nawet od Armii- sarmatów powstrzymać może, dzięki milicji, twierdzom i terenowi, nawet słaba armia, ale na morzu metody partyzanckie nie mają racji bytu. Co więcej, WRM posiada silny atut, w postaci bardzo wysoko rozwiniętego przemysłu stoczniowego (nieproporcjonalnie nawet w stosunku do pozostałych działów i  wielkości państwa), gdyż obszar Złotego Wybrzeża stanowił przez długi okres czasu główne miejsce budowania okrętów i statków sarmackich, co wynikało z dużego profesjonalizmu morwańskich stoczniowców, jak również ze sprzyjających warunków naturalnych. Ten fakt połączony z dawnymi morskimi tradycjami i umiejętnościami morwańczyków, pozwala nam stworzyć i utrzymać flotę bardzo silną, przewyższającą ew. wrogie marynarki wojenne. Nie należy zapominać, że ochrony wymaga także potężna Morwanska Marynarka Handlowa, licząca obecnie ok. 6000 jednostek (odziedziczonych głównie z czasów sarmackich).

Z tych powodów, zadaniem Marynarki będzie w pierwszym rzędzie uniemożliwienie blokady i desantu na WRM poprzez zdobycie panowania na morzu. Dalszymi jej celami będzie zablokowanie przeciwników, zniszczenie wrogiego transportu morskiego, oraz udział w kombinowanych akcjach lądowo- morskich. Zdania te będą wypełnianie poprzez daleką blokadę portów wroga, wypady mające na celu przechwycenie nieprzyjacielskich zgrupowań, patrole oraz stawianie pól minowych. Zawsze jednak naczelnym dążeniem floty będzie przechwycenie przeciwnika i stoczenie z nim artyleryjskiej bitwy morskiej, zdanie mu maksymalnych strat, za pomocą okrętów liniowych, wspieranych przez krążowniki, a ochranianych przez niszczyciele i trałowce. Okręty podwodne będą spełniały rolę pomocniczą i patrolową, a do służby na liniach blokady przeznaczone będą także uzbrojone okręty cywilne przekształcone w krążowniki pomocnicze.  Marynarka będzie także miała za zadanie, zarówno w czasie wojny jak i pokoju, oddziaływać na potencjalnych przeciwników, spełniając rolę "fleet-in-being". Okręty w koloniach, szczególnie kanonierki, będą wywierały wpływ polityczny swoją obecnością, szczególnie na władców tubylczych, oraz chroniły naszych kupców, misjonarzy i przedstawicieli. Ogólnie rzecz ujmując na morzu będziemy dążyli do zdobycia całkowitego lub częściowego panowania, które pozwoli nam wykorzystać zasoby całej v-ekumeny, a szczególnie Wspólnoty Morwańskiej do zatrzymania wrogiej ofensywy (w wypadku wojny z Sarmacją), bądź do operacji sił ekspedycyjnych na wrogim terytorium (w wypadku innej wojny).

Wspomniane zadania wymagają stałych i dużych (w wypadku Marynarki) nakładów. Jednakże, w nie będziemy dążyć do gwałtownej rozbudowy sił zbrojnych które już posiadamy (jest to zmienione i dostosowana do klimatu "pary" Armia i Marynarka, której konkretną strukturę mogę udostępnić zainteresowanym), chyba, że nastąpi wcielenie nowych ziem do WRM. Na chwile obecną, Marynarka liczy 280 okrętów, a Armia ok. 16 dywizji. Niestety jesteśmy zmuszeni korzystać w ich obsadzeniu z obywateli wirtualnych.

I właśnie w związku z tym pragnę przejść do omówienia planów dot. faktycznych mieszkańców i zaangażowania ich w siły zbrojne. Marynarka i Armia tej wielkości jest konieczna do wypełniania zadań jakie narzuca nam sytuacja geostrategiczna. Musimy mieć, z wymienionych wcześniej powodów, silną Marynarkę i Armię, a i tak są one możliwie zminimalizowane. Mimo to nie będzie nigdy możliwości obsadzić tych wszystkich jednostek faktycznymi mieszkańcami. Dlatego chcę, aby siły zbrojne były dwupłaszczyznowe- z jednej strony wielkie jednostki i duże siły "wirtualne", a z drugiej pojedyncze mniejsze oddziały które byłyby faktycznie aktywne i obsadzane przez realnych mieszkańców, a informacje o nich i ich strony będą bardziej rozbudowane. W moich planach byłoby to po jednym okręcie każdej klasy, po jednym regimencie gwardii, piechoty, kawalerii, artylerii i służb pomocniczych, ewentualnie pojedyncze większe jednostki np. brygady, flotylle czy dywizje. Przykładem tego może być niszczyciel SML "Nointher". Niestety, aby wprowadzić nawet tak prosty system, musimy zdobyć nowych mieszkańców, a dotychczasowa praktyka ściągania elity nie sprawdziła się, i dlatego musimy otworzyć się na szerszą społeczność, mimo obniżenia wartości. Ale poważniejszą akcję rekrutacyjną podejmę dopiero gdy nowi mieszkańcy się znajdą. Miłe gesty, w rodzaju wstąpienia byłego Lorda Protektora do Morbhan Navea cenię, ale nie zastąpią one dopływu świeżej krwi, która ożywi siły zbrojne. Dla obecnych obywateli i mieszkańców będę chciał promować Milicję, która pozwoli im wnieść swój skład w obronność, ale będzie jednym z wielu możliwych zajęć, i wcale nie najważniejszym. W najbliższym czasie postaram się ukończyć stronę Marynarki, oraz przeprowadzić kampanię promocyjna Milicji.

Drodzy zebrani! Dziękuję za obdarzenie mnie zaufaniem i powierzenie mi misji dowodzenia Siłami Zbrojnymi. Postaram się z tego jak najlepiej wywiązywać, z waszą jak mniemam pomocą, aby Morvan zawsze był niepodległy i bezpieczny. Dziękuję za uwagę.     

Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #11 : 00:05:51, 01 Marzec '10 »

Failthe!

Dziękuję za wygłoszenie tego swoistego expose, nakreślenia planów na najbliższy okres, mimo że nikt tego od Lorda nie wymagał. Pokazuje to jednak, jak Lord ceni sobie wojskowość.

Jeśli chodzi o kierunki zagrożenia - na miejscu Lorda nie skupiałabym się jedynie na myśleniu o Sarmacji. Ostatnio wypłynęły materiały z ataku Parlandii na Winktown. Oczywiście, Parlandia nie stanowi większego zagrożenia - jednak takie niestabilne mikronacje są innym rodzajem "zagrożenia". Nie maja precyzyjnego planu dla wojska i stosunków międzymikronacyjnych, a to kogo zaatakują i kiedy zależy głównie od kaprysu dyktatora Petera Soprano... Wstyd byłby, gdyby nasze wojsko okazało się nieprzygotowane psychicznie na możliwy atak ze strony takich szaleńców - chociaż nasze przygotowanie i siły dałyby nam przewagę, warto jednak uczulić się na ten typ niespodziewanych ataków.

Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda się mi wspomóc wojsko nawiązaniem nowych stosunków z mikronacjami i umocnieniem już istniejących.

Jeśli chodzi o kwestię nowych mieszkańców - nie widziałam jeszcze wypowiedzi Lorda w wątku dotyczącym promocji i nadchodzącej rocznicy 1000 dni WRM. Prosiłabym zatem o nawet krótką wypowiedź w tamtych tematach.

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    adm. Jakub O'Rhada
    Pomoc Forumowa
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #12 : 14:30:25, 01 Marzec '10 »

Wydaję mi się, iż sama Lady Protektor zarzuciła mi, iż nigdzie nie przedstawiłem swojej wizji polityki obronnej. Poza tym, wykorzystałem okazję i zaznajomiłem władzę jak widzę siły zbrojne po zmianach prawnych. A ostatnią część mojej wypowiedzi, jak łatwo można zauważyć, należy odczytać właśnie w  kontekście promocji. Przy okazji muszę stwierdzić, iż szkolne napominanie nas do wypowiedzi może nieco irytować.

Co do kwestii ataków z innej strony... Opisałem je dość ogólnie, gdyż nie mamy w chwili obecnej konkretnych przeciwników. Zasadniczo do sytuacji opisanej przez Lady Protektor odnosi się akapit trzeci. Jakiekolwiek państwo aby nas pokonać musiałoby dokonać desantu lub transportu morskiego na terytorium Sarmacji. Dlatego kluczowa będzie Marynarka i zdobycie panowania na morzu. Wojna w koloniach natomiast także będzie zależeć od panowania na morzu. Z tych powodów, siły morskie muszą mieć priorytet.

Sarmację traktuję jako najpoważniejsze zagrożenie z dwóch powodów: sytuacji geostrategicznej Morvanu i Sarmacji (jedyne państwo graniczące z nami lądowo, dlatego musimy liczyć się z ich inwazją, dodatkowo w obliczu ich przewagi), oraz permanentnie wrogiej postawy KS, acz faktem jest, iż obecnie Księstwo nie przejawia chęci wojennego rozwiązania naszych problemowych stosunków.

Popieram w całej pełni system sojuszy, i prosiłbym o przekazanie mi informacji o tej wojnie mikronacyjnej, jeśli Lady posiada takowe.

Melanie O'Rhada
    Lord Protektor
    Bojownik o wolność
    **

« Odpowiedz #13 : 19:57:37, 01 Marzec '10 »

Wydaję mi się, iż sama Lady Protektor zarzuciła mi, iż nigdzie nie przedstawiłem swojej wizji polityki obronnej. Poza tym, wykorzystałem okazję i zaznajomiłem władzę jak widzę siły zbrojne po zmianach prawnych. A ostatnią część mojej wypowiedzi, jak łatwo można zauważyć, należy odczytać właśnie w  kontekście promocji. Przy okazji muszę stwierdzić, iż szkolne napominanie nas do wypowiedzi może nieco irytować.

Niestety, taka moja niewdzięczna robota Uśmiech Mnie też mocno irytowało, jak były Lord Protektor napominał mnie, że przez jakiś czas byłam nieaktywna i nie odpowiedziałam na ważne wątki, albo nie zagłosowałam. Teraz go doskonale rozumiem, a Lordowi proponuję już dziś start w wyborach na Lorda Protektora za 2 i pół miesiąca. Nie miał Lord obowiązku publikacji swojego expose, więc tym bardziej się chwali, że jednak to zrobił.

Co do kwestii ataków z innej strony... Opisałem je dość ogólnie, gdyż nie mamy w chwili obecnej konkretnych przeciwników. Zasadniczo do sytuacji opisanej przez Lady Protektor odnosi się akapit trzeci. Jakiekolwiek państwo aby nas pokonać musiałoby dokonać desantu lub transportu morskiego na terytorium Sarmacji. Dlatego kluczowa będzie Marynarka i zdobycie panowania na morzu. Wojna w koloniach natomiast także będzie zależeć od panowania na morzu. Z tych powodów, siły morskie muszą mieć priorytet.

To zasadniczo prawda, jednak mowa jest o niestabilnych mikronacjach, które równie dobrze mogą zaatakować od lądu (wyląduja na terenie Sarmacji i przejadą w kierunku jednej z naszych lądowych granic z nimi), albo i od strony powietrznej. Panowanie na morzu to nasz priorytet, powinniśmy jednak zadbać o pomniejsze kwestie. Do obrony powietrznej można wykorzystać specjalnie przerobione sterowce, które obecnie służą jako środek transportu.

Dalszą część będę kontynuować na privie.

(-)
    Melanie O'Rhada
    Lady Protektor WRM
    Earl Shannon
    Strony: [1] Do góry Drukuj 
    « poprzedni następny »
    Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!